IN DIT MAGAZINE

Digitaal leren en communiceren: wat kan blijven? Vijf voorbeelden

– bekijk meer

In ‘gesloten’ onderwijs haalt Scholengemeenschap Harreveld ICT de wereld naar binnen

– bekijk meer

Afstandsonderwijs nieuw? Niet voor De Korenaer Deurne

– bekijk meer

Leskist vol ICT-inspiratie – Charlotte van Nexus pioniert

– bekijk meer

Ondersteuning, scholing & advies De Rungraaf gaat digitaal

– bekijk meer

Tips van de ICT Coaches

– bekijk meer

Wat zijn of waren waardevolle ervaringen met afstandsonderwijs? Wat kan het onderwijs – ook op school - blijvend versterken? Hoe haal je in ‘gesloten’ onderwijs de buitenwereld binnen? En hoe maak je leren leuker met inzet van ICT? Op die vragen geven collega’s antwoord in Aloysius Digitaal.

Wil jij ook een voorbeeld delen? Graag! Mail de redactie en we nemen contact met je op!

Editie 1 gemist? Klik hier voor de vorige editie. En bekijk alsnog de verhalen die collega’s in mei 2020 vertelden over (digitaal) afstandsonderwijs in maart en april 2020, toen alle scholen – behalve die in gesloten instellingen – dicht waren.

Inmiddels is het speciaal (basis)onderwijs weer open en geven collega’s in het voortgezet speciaal onderwijs deels nog afstandsonderwijs. In deze editie vertellen Jody, Jeltje, Dinto, Bart, Charlotte, Rianne, Linda, Rien, Mandy, Noortje, Carolien, Birgith, Rick en Vanessa hoe zij het aanpakken.

Digitaal leren en communiceren: wat kan blijven?

Aloysius Digitaal maakte een rondje langs leerkrachten: welke digitale contact- en onderwijsmiddelen kunnen blijven in het ‘gewone’ onderwijs? Wat bevalt wel en wat minder? Welke tips delen zij met je?

vloggen_Tekengebied 1

Digitaal leren en communiceren: wat kan blijven?

Mandy en Noortje vloggen door

Uit ‘nood’ geboren, begonnen Mandy Stollman en Noortje Koolen van de Latasteschool in Horn met vloggen om hun leerlingen en ouders thuis te bereiken toen hun school dichtging. Dat beviel zo goed dat de vlogs blijven nu de school weer open is. Het schoolnieuws landt voor leerlingen en ouders van de praktijkgroep zo beter dan via een nieuwsbrief. Lees meer en download een fijne handleiding!

Lees meer
Voor de eerste schooldag vast kennismaken via Teams

Digitaal leren en communiceren: wat kan blijven?

Voor de eerste schooldag vast kennismaken via Teams

Jody Miedema van de Rungraaf in Eindhoven blijft Teams zeker gebruiken omdat dit een nieuwe leerling goed kan helpen om thuis online alvast veilig kennis te maken met zijn of haar nieuwe school.

Lees meer
1 - IMG-8552_Sverre Jeltje

Digitaal leren en communiceren: wat kan blijven?

Moeder Jeltje: inzicht in wat en hoe je kind leert waardevol

Doordat zij haar zoon thuis begeleidde bij het schoolwerk toen De Fakkel in Nieuw-Vennep gesloten was, ontdekte Jeltje de Vries veel meer over het speciaal basisonderwijs en hoe Sverre (6) bijvoorbeeld leert lezen. Die betrokkenheid bij het leren mag blijven – al is het wel héél fijn dat Sverre weer gewoon naar school gaat.

Lees meer
Van bordspel naar online

Digitaal leren en communiceren: wat kan blijven?

Van bordspel naar online – niet ideaal, maar wel samen

Leerkracht Rianne Heijmans van De Hilt laat leerlingen in het voortgezet speciaal onderwijs spelletjes doen met elkaar op de iPad, want dat kan op veilige afstand. Online spelletjes doen? Een prima oplossing voor nu, maar geef haar én de leerlingen toch maar ‘echte’ gezelschapsspelletjes.

Lees meer
Op naar digitaler onderwijs in de klas

Digitaal leren en communiceren: wat kan blijven?

Op naar digitaler onderwijs in de klas

Leerkracht Rick van der Plaat van de Widdonckschool in Weert bood zijn leerlingen in het voortgezet speciaal onderwijs altijd al een royaal digitaal onderwijsaanbod. Daar ging afgelopen maanden nog een schepje bovenop. Rick hoopt nu dat er meer digitale middelen in de klas gebruikt blijven worden.

Lees meer

In ‘gesloten’ onderwijs haalt ICT de wereld naar binnen

Scholengemeenschap Harreveld draaide – net als collega-scholen in gesloten instellingen – door, toen andere Aloysiusscholen dicht moesten. “Wel met beperkingen”, vertelt docent Dinto Hazel. “Ons rooster is aangepast en de klassen zijn kleiner. Voordeel is wel dat je meer tijd en aandacht aan de leerlingen kunt geven.” Wat betreft inzet van ICT ging Dinto door met wat hij al deed: leerlingen ICT-vaardig maken in (onder meer) het Digilab en de buitenwereld zoveel mogelijk binnenhalen via Virtual Reality.

Lees meer

Afstandsonderwijs nieuw? Niet voor De Korenaer Deurne

Afstandsonderwijs? Dat biedt De Korenaer Deurne al jaren. Niet alleen om jongeren die via netwerkpartner BJ Brabant een hulptraject volgen in Frankrijk onderwijs te bieden. Ook jongeren in de regio voor wie school nog een brug te ver is, kunnen er veel aan hebben. Leerkracht Linda Sleegers en Rien van den Heuvel van BJ vertellen.

Lees meer

Leskist vol ICT-inspiratie – Charlotte pioniert

Charlotte Verhoek van Nexus in Heerhugowaard had wel zin in ‘iets extra’s’ naast haar lesgeven. Ze geeft nu ICT-lessen aan een aantal groepen, enthousiasmeert het Nexus-team om digitaler aan de slag te gaan en is lid van het ontwerpteam dat leskisten maakt vol ICT-inspiratie. Haar eerste focus: kinderen leren programmeren. “Dat vinden ze fantastisch!”

Lees meer
Leskist vol ICT

Scholing & advies gaat digitaal

De Rungraaf in Eindhoven biedt als expertisecentrum speciaal onderwijs én ondersteuning, scholing en advies. De collega’s die hiervoor werken, verzorgen workshops, training, scholing en coaching voor pedagogisch medewerkers en onderwijsprofessionals in basisonderwijs, voortgezet onderwijs, mbo én voor collega’s van Aloysiusscholen. Hoe deden en doen zij dat op afstand? Een greep.

Lees meer

Tips van de ICT Coaches

Lees meer
programmahangt-20