Aloysius Digitaal
Leskist vol ICT-inspiratie – Charlotte pioniert
Kinderen leren programmeren, maar ze doen nog veel meer
“Meer praktisch leren past helemaal in de koers van onze school”, vertelt Charlotte. “Je merkt dat de inzet van de Beebot en Probot daar helemaal bij passen. Daar zijn we mee begonnen en dat breiden we nu uit.”
“Kinderen leren programmeren, maar ze doen nog veel meer. Ze zijn praktisch bezig, zijn actief betrokken, leren samenwerken en problemen oplossen, noem maar op. Ze vinden het veel interessanter dan leren uit een boekje.”
Overal voor in te zetten
Charlotte zet de programmeerrobots in voor spelling, rekenen en ook bij de zaakvakken. “Je kunt het voor elk vak gebruiken en je wordt er zelf ook creatiever van merk ik. Probeer het gewoon uit! En weten kinderen al meer dan jij? Of moet je eerst opzoeken hoe je iets oplost? Helemaal niet erg, dan leer je zelf weer en ontdekken kinderen ook dat je elkáár kunt helpen.”
Team inspireren
Alle collega’s van Nexus zijn hiermee aan de slag en Charlotte is inspirator en vraagbaak – hier kreeg ze ook tijd voor in haar normjaartaak.
“Samen met een collega deel ik ook lessen, zodat collega’s ontdekken hoe je de robots kunt inzetten.”
Dat levert ook allemaal input op voor de leskist programmeren die straks door alle Aloysiusscholen gebruikt kunnen worden.
Zin in VR
Zo zijn ándere ontwerpteamleden ook bezig, vertelt Charlotte. Zijzelf kan bijvoorbeeld niet wachten op de leskist Virtual Reality en Augmented Reality. “Toch geweldig dat je in de klas even naar Rome kunt gaan om daar van alles te bekijken?”, vindt Charlotte. Waarmee ze maar wil zeggen: dan gaat aardrijkskunde meer leven voor kinderen.
Leskisten hoe & wat
Onderwijs & ICT ontwikkelt met een ontwerpteam met medewerkers van Aloysius vier leskisten die teams kunnen gebruiken om hun lessen uitdagender te maken en via doorgaande leerlijnen te werken aan doelen als digitale geletterdheid en 21e eeuwse vaardigheden. Charlotte is één van de meedenkers en meedoeners.
De leskisten worden nu uitgeprobeerd. Zijn ze straks klaar, dan biedt de Aloysius Academie er webinars met gebruikersfilmpjes bij aan en worden bijeenkomsten georganiseerd om uitleg te geven bij het gebruik van de leskisten, zodat je er ‘morgen’ mee aan de slag kan. Idee is dat gebruikers hun kennis en ervaringen ook weer delen via webinars.
Meer weten? Mail!
Welke leskisten zijn er straks?
- Beebot, Probot, Osmo en Sphero – leren programmeren
- Stopmotion en clips – leren (presentatie)filmpjes en clips maken met allerlei apps
- Mediawijzer werkstukken maken voor de bovenbouw – hoe maak je op je iPad een werkstuk met tekst, foto en film?
- Virtual reality en augmented reality – hoe zet je deze technologie doelgericht in voor je onderwijs?